אלסקה היא כיום המדינה הגדולה ביותר מבין כל המדינות של ארה"ב. אלסקה נמצאת בקצה הצפון מערבי של היבשת והיא צפון מערבית לקנדה. בירת המדינה היא ג'ונו. שמה של המדינה מגיע מן המילה בשפה האסקימוסית אשר פירושה ארץ גדולה או יבשת. למרות גודלה יש בה דלילות אוכלוסיןשל 0.4 אישר לקמ"ר.
אלסקה גיאוגרפית
אלסקה בניגוד לשאר מדינות ארה"ב, היא מדינה אשר מופרדת מן היבשת על ידי קנדה. הבירה שלה נמצאת בארכיפלג אלכסנדר וניתן להגיע אליה רק דרך הים או בטיסה. גבולות המדינה הן: יוקון, קולומביה הבריטית, קנדה ממזרח, מפרץ אלסקה, האוקיינוס השקט מדרום, ים ברינג וים צ'וקצ'י ממערב ואוקיינוס הקרח הצפוני מצפון. שטחה של אלסקה הוא גדול מאוד, מדובר על 1,717,855 קמ"ר והיא כפולה בגודלה מטקסס ושווה למחצית מהשטח של מערב אירופה. באלסקה נמצא הר דנאלי, זה הר הגבוה ביותר בהרי אמריקה הצפונית וגובהו 6194 מטרים מעל פני הים.
אזורי משנה באלסקה
דרום מרכז אלסקה – האזור המיושב ביותר ובו הערים אנקורג, אלדז שבה שוכן נמל הנפט הגדול של העיר. בדרום מרכז אלסקה יש מזג אויר יחסים נוח למקומות אחרים במדינה.
דרום מזרח אלסקה – אזור מאוכלס, בו נמצאת ג'ונו בירת המדינה, יש בו נסיגת קרחונים והוא נגיש רק באמצעות טיסה או מעבורת.
דרום מערב אלסקה – בדרום מערב המדינה שוכנים חצי האי קודיאק וחצי האי אלסקה. כמו כן, גם שרשרת האיים האלאוטיים. זהו אזור עם תעשיית דייג ענפה.
מרכז אלסקה – זהו למעשה האזור שהוא מרבית שטחה של המדינה. יש בו שני רכסי הרים ארוכים וגבוהים. האחד הוא רכס אלסקה בו נמצא גם הר דנאלי שהזכרנו קודם והשני הוא רכס ברוקס. בין הרכסים זורם נהר יוקון. הטמפרטורה באזור זה היא קיצונית, בחורף קור עז ובקיץ חום עז.
החלק הצפוני – מתחיל בקו פרשת המים של רכס הברוקס ומגיע עד לחוף הים הארקטי. באזור זה יש כביש אחד בודד שנקא דלטון הייווי והוא ממשיך לאורך קו צינור הנפט של אלסקה.
ניצול הקרקע באלסקה
65 אחוז מן הקרקעות מנוצלות עבור יערות, פארקים ושמורות טבע. פארק דאנלי הוא אחד מהגדוולים שקיימים בארה"ב ושטחו 24,500 קמ"ר. לאלסקה מספר אוצרות טבע כמו עופרת, נחושת, נפט שנמצאות בשפע כבר 25 שנה. הממשלה נמצאת במדיניות כי אין לנצל את המשאבים הללו על מנת לא לדלדל את הכמויות, לכן התפוקה של המכרות נמוכה יחסית. מבחינת התיישבות בקרקע, היא אינה מנוצלת כמו שצריך, אין בה צפיפות כלל ורוב אוכלוסייתה מתרכזת בחלק הדרומי ובאי קודיאק. יש מעט תושבים שמתגוררים באיים שאינם מחוברים לתחבורה ולמדינה.
מבחינה אקולוגית תוכלו למצוא באלסקה יונקים כמו דובי גריזלי, דובי קוטב, זאבים, אייל הצפון, כלבי ים, אריות ים וליוויאתנים. יש בה מגוון רחב של דגים ובניהם גם הסלמון. בשל האוכלוסיה הדלילה במקום, אין ממש התערבות או הרס של הטבע ובתי הגידול של החיות. לכן הטבע נשמר שם במלוא תפארתו. באלסקה פועלים מספר הרי געש, אחד מהם הוא האורמוק אשר התפרץ בשנת 2008, הר הגעש אוגוסטין התפרץ בשנת 2006 ובשנת 2007. וב- 2009 התפרץ הר הגעש רדאוט. אלסקה מועדת גם למצבים של רעידות אדמה בעוצמות שונות. בכל שנה יש בה כ- 5000 רעידות אדמה. הסיבות לרעידות האדמה ולפעילות הגעשית הם הלוחות הטקטוניים שבין הלוח הצפון אמריקאי ללוח הפסיפי.
ההיסטוריה של אלסקה
הסברה אומרת כי בסוף תקופת האבן קבוצות של ציידים מאזור אסיה חצו את היבשת והתיישבו באזור מערב אלסקה. הם למעשה היו המתיישבים הראשונים. לאחר מכן המשיכו להגיע מהגרים נוספים דרך אזורי הים. התיעוד הראשוני בין אירופה לאלסקה היה בשנת 1741 באמצעות משלחתו של וויטוס ברינג עבור הצי הרוסי. במהלך המסע הוא גילה את האפשרויות הכלכליות של אלסקה. לאחר המשלחת שלו, החלו להגיע משלחות נוספות וחוקרים נוספים. בשנת 1784 החלו להתיישב סוחרים רוסים באזור והתחילו להרחיב את תוכנית ההתישבות בתחילת המאה ה- 19, ניסיונות אלו לא צלחו בשל חובות גדולים של רוסיה. חבל ארץ זה למעשה היה מעמסה עליה. ב- 1867 קנתה ארצות הברית את אלסקה בסכום של 7.2 מיליון דולר, סכום יחסית קטן לערכה הכלכלי. המהלך של קנית אלסקה היה בעקבות ההתגבשות של קנדה. קניה זו הוכחה כקניה טובה רק לאחר שהתגלו באלסקה אוצרות טבע רבים. ב- 1897 התגלה במקום זהב והחלו לכרות בה גם זהב מעבר לאוצרות הטבע האחרים. כרית הזהב עזרה למדינה באופן כלכלי. בקופת מלחמת העולם השניה התנהל עמיות על האיים האלאוטיים אלסקה. כוח יפני כבש את האיים קיסקה ואטו. במקום שררו תנאי מזג אויר קשים ולכן לקח לארה"ב שנה שלמה לכבוש אותם חזרה. בשנת 1959 אלסקה הצטרפה סופית למדינות ארצות הברית והיא נחשבת למדינה ה- 49. שנת 2015 תסומן כשנה שבה נכנס לתוקף החוק שמתיר לצרוך במדינה מריחואנה מעל גיל 21 לצרכים אישיים.
אלסקה דמוגרפית
אוכלוסיית אלסקה היא קטנה מאוד ביחס לשטח שלה.
שנת 1950 מנתה אוכלוסיית אלסקה 128,643 איש, מספר זה הוכפל עד שנת 1960.
בשנת 2009 מנתה אלסקה 698,473 איש הערים בעלות האוכלוסייה הרבה ביותר הן אנקוראג' עם 289,803 תושבים, פיירבנקס עם 133,524, הבירה ג'ונו עם 31,263, ואסילה עם 11,473 ופאלמר עם 9,307 תושבים.
התחבורה באלסקה
כבר משנת 1930 מנסים להעלות הצעות לסלילת כבישים ראשיים באלסקה. פרויקט זה לא צלח מהסיבה שהדרכים עוברות בקנדה ולממשלת קנדה לא היה עניין להשקיע בפרויקט מסוג זה בגלל שמדובר באזור הגבול היחיד בין המדינות. בסופו של דבר נבנה כביש אלסקן היי וואי. זהו כביש דו סיטרי, צר יחסית ומתרחב רק באזורי הערים. לכביש זה חיבורים מועטים לקנדה ולכן כדי להגיע לקנדה יש לעבור ביוקון וקולומביה הבריטית אשר שייכות לקנדה.